Verschillende activiteiten

Moratalla is een van de bergachtigste gebieden in Murcia. De bergen en bossen rondom Moratalla lenen zich uitstekend voor activiteiten als eenvoudige wandelingen en stevige bergtochten. Het is tevens een perfect gebied voor mountain-biking. Honderden kilometers paden en off-road tracks.

Een klim naar de top van de Revolcadores, de hoogste top in Murcia met zijn 2021 meter laat je hart sneller slaan. Voor een iets eenvoudigere klim neem je de  Buitre (1,428 m)  net zuidelijk van Moratalla gelegen. Beide toppen bieden zeer goede klimmogelijkheden, net als de Pico del Almorchon vlakbij Cieza.

Probeer ook eens de Via Verde (de groene weg), een vroegere spoorlijn van Caravaca de la Cruz naar Mula. Nu Vrij van treinen en rails (en autoverkeer) is dit een prachtig traject voor een wandeling of een fietstocht . De treinverbinding is niet meer in gebruik sinds 1971. Er zijn meer dan 40 kilometer goed bewegwijzerde wandel en fietspaden die gemakkelijk te volgen zijn. Onderweg zie je de oude treinstations en viaducten, waarvan sommigen nog dateren uit de jaren 30. De Via Verde voert je verder langs  tal van boomgaarden.  De Via Verde is onderdeel van langeafstandswandeling GR7

De Almadenes Gorge, vlakbij Calasparra, biedt een geweldige dag uit. De Gorge is een natuurreservaat en is alleen toegankelijk per boot  Geniet van de onverwachte rust in de Gorge en de ongebruikelijke flora en fauna.  Het is  mogelijk om onderweg een korte stop te maken en een prehistorische grotschildering te bekijken.

Voor meer informatie over grotschilderingen kun je het “museo de arte Rupestre” bezoeken. Dir ligt op slechts enkele kilometers van Moratalla. Het museum is tezamen met een kerk en een restaurant gevestigd in een voormalig klooster, “la Casa de Cristo”. Het klooster dateert oorspronkelijk uit 1589, maar is door de legers van Napoleon in 1811 in brand gestoken. In 1829 keerden de monnikken terug om hun klooster te herbouwen. ook is het mogelijk om met een gids enkele van de grotten met prehistorische muurschilderingen  in de omgeving te bezoeken.

Caving : Een prachtige grot bij Calasparra, “La Cueva del Puerto” genaamd is gevuld met stalagmieten en stalagtieten. De grot reikt 14 kilometer diep, maar slechts een klein gedeelte is open voor publiek. Toch zeker de moeite van een bezoek waard.

Ook dichtbij is  “La Cueva de la Higuera”. Dit is een van de langste grotten van Murcia en zeer populair bij ervaren cavers.  Voor de minder ervarenen zijn er gemakkelijker grotten zoals o.a ” La Sima de Santa Barbara”.

Paragliding/Hanggliding – Vanaf de hellingen van de Sierra Muela op zo´n 630 meter kun je de sprong wagen. De Sierra Muela wordt beschouwd als een van de beste gebieden om deze sporten te beoefenen.

Quad biking is mogelijk in Cehegin en vlakbij Pliego.

Paardrijden is erg populair in Moratalla, Plaatselijke rijscholen bieden mogelijkheden tot “trekking” in de omliggende bergen.

Probeer eens de traditionele manier van espartogras vlechten. Dit is een van de meest populaire van de oude Murciaanse tradities. kijk voor meer informatie bij workshops. U wordt stap voor stap begeleid in het maken van uw eigen grasmand. Heeft u de smaak eenmaal te pakken dan is een bezoekje aan het Espartomuseum in Cieza een must. Dit zijn slechts enkele voorbeelden wat u in en om Moratalla kunt doen. En natuurlijk niet te vergeten. gewoon lekker een boek lezen op de patio met een glas vino binnen handbereik. Activiteiten voor zowel jong als oud!